Lassan itt az igazi nyár, de addig is sok lehetőségünk van arra, hogy jól érezzük magunkat a szabadban, az egyik ezek közül a sütögetés, illetve a grillezés. Legyen akár egy tágas kertünk, egy kényelmes teraszunk vagy csak egy parányi erkélyünk, grillezni például bárhol lehet. A lényeg, hogy a szabadban, szabad tűzön süssük a húst, halat vagy vegyes zöldséget. Ráadásul a grillezve készült étel nem csak hogy finom és tápláló, hanem még egészséges is, ha betartjuk a grillezés aranyszabályait. A nyárban az egyik legjobb dolog a grillezés, természetesen baráti társaságban. Ilyenkor elmaradhatatlan a jó beszélgetés, a füst illata, a pácolt húsok, halak és zöldségek mellé készült gazdag saláták, egy pohár hűs bor vagy sör. A grillezést azért érdemes előkészíteni, hogy minden gördülékenyen menjen. Vegyük sorra a teendőket, és néhány jó ötletet, ami egészségessé teszi az étkezést!
A legelső dolgunk a tűzgyújtás. A tűz akkor megfelelő, ha mindenhol körülbelül azonos mértékben izzik a parázs. Hajlamosak vagyunk a kerti hulladékokat, limlomot, csikket vagy műanyagot a tűzre dobni, de ezzel fel kell hagynunk, hisz a káros anyagok elégnek, és káros hatással vannak ránk. Mindenki biztosan tudja, hogy nem lángon, hanem a parázson kell a husinkat megsütni, hisz ha a láng fölé tesszük a húst (ill. bármit), a külseje megég, és a belseje pedig nem sül át. Ha a tűz túl erős lenne, akkor némi hamu rászórásával kicsit lefojtható.
A hús előkészítésénél érdemes időt szánni a pácolásra, akár több napig is hagyhatjuk állni a pácban, annál jobban lesz az íz világ. A roston sült pulyka- vagy csirkemell filének remek íze van elkészítve… még az egyszerű kolbász is ínycsiklandozó aromát kap, ha szabad tűzön készítjük el.
A jól bepácolt husik és az előkészített zöldségek után elkezdhetjük a grillezést. A szeletek egyik oldalát addig süssük, amíg az a hőtől kifehéredik, majd a másik oldalával is tegyük ugyanezt, így kevésbé szárad ki, és megőrzi ízeit. A húsokat soha ne szúrjuk villával, mert kifolyik belőlük a húslé, és kiszáradnak. Az elkészült grillhúsokat szeletelés előtt hagyjuk 10 percig állni. Ez idő alatt a nedvek ismét átjárják és porhanyóssá teszik.
A zöldségek grillezése hasonló a húsokéhoz, a gyümölcsök esetében viszont kicsit más a helyzet: a forró rostély karamellizálja a bennük található cukrot, és porhanyóssá teszi húsukat. Vágjunk fel körülbelül 2 centis szeletekre ananászt, almát, banánt, barackot és mangót, majd olívaolajba vagy olvasztott vajba mártott ecsettel vékonyan kenjük be a gyümölcsök vágott oldalait, és grillezzük őket 2-3 percig. Mennyei finomság!
A zöldségeket - mint a cukkini és a padlizsán - szeletelve, olívaolajjal megkenve 4-5 percig grillezzük, vagy húzzuk őket nyársakra, apró hús- és szalonnadarabkák, gomba kísérőjeként. Alufóliába burkolt burgonyát is grillezhetünk; fűszeres vajjal, szalonna- vagy kolbászdarabkákkal megszórva ízletes köret.
Ha valaki kedvet kapott egy kis sütögetéshez, akkor jó étvágyat hozzá!:-)