Friss

Reviczky4 Hírmondó

A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának hallgatói blogolnak itt. Tudj meg mindent az egyetemről, írd meg a tapasztalataidat!

megosztás

Share |

gaspar facebookon

Címkék

133 (1) 15 (1) 2010 (1) 3 (1) 68 (1) a (1) aboriginal (1) abortusz (1) afrika (1) áhítat (1) ajánló (6) ákos (1) alapítvány (1) alapmű (2) albérlet (1) álhír (1) alkohol (1) állásbörze (2) amiről nem beszélek (2) anima (1) arany (1) arany ászok (1) arpad (1) az (1) a mi eveink (1) ba (1) (1) bajnokok ligája (3) baleset (1) balkán (1) barátok (1) barátság (2) barlang (1) baross (2) báthory (1) belga (1) benzinárak (1) bethlen gábor kollégium (1) bicikli (2) bizotnság (1) bkv (1) blogélet (2) bocsánat (1) böhm (1) bölcsész (6) bombariadó (1) borat (1) bors (1) bounty (1) bozsonyi károly (1) bp (1) brando (1) bridget (1) btk (4) búcsú (1) budapest (5) bud spencer (1) buli (1) busz (1) campus (1) cápa (1) casino (1) che (2) chuck norris (1) communication (1) critical (1) csarnok (1) desperate housewives (1) diákélet (27) diákmunka (7) diákok (1) dohány (1) dohányosok (1) drog (1) dzsárdzsár (1) ede (3) eger (1) egészség (2) egyetem (8) egyetemi nap (1) egyházak (2) egyszerűen (3) elméletalkotás (1) elmélkedés (22) elnézést (2) emberi (2) emberi; (1) emberség (1) emléktábla (1) enikő (1) enyém az utolsó szó (2) erasmus (3) eredet (1) érettségi (1) értékek (2) érzés (2) érzés; (1) és (1) esküvő (1) est (1) étel (1) étkezés (1) etr (1) etus (1) évvége (1) extrém (1) e learning (1) facebook (12) fapados (1) feher tenyer (1) felejthetetlen (2) felsőoktatás (1) feri (1) fesztivál (4) fiatalok (3) fidesz (1) film (13) filmek (1) filmkritika (4) filozofia (4) finish (1) fizetés (1) flatley (1) foci (8) fogyókúra (1) főnök (1) forgatás (1) főzés (1) fura (1) fürdő (1) futás (1) gábor gábor (1) generációk (2) gibson (1) góliát (1) gondolatok (3) graffiti (1) gyakorlat (1) gyors (1) gyorsan (1) gyorsétterem (1) hagyományok (2) hallgatás (1) hallgató (1) hallgatók (3) hangulat (3) háteztmárténylegne (2) hátrányok (1) ház lakói (1) hiányosságok (2) hid (1) hír (1) hírtv (1) hit (1) hök (3) hollandia (4) horror (1) horthy (1) humor (1) húsvét (1) időpontok (1) illatok (1) inception (1) ingyen (1) interju (3) international (1) internet (2) irodalmak (1) iskola (2) iskolában (1) jegybeírás (1) jegyzet (4) jones (1) jóska (1) journalism (2) jövő (2) jrock (6) kaja (2) kamera (1) kanonok (1) kapcsolat (1) karácsony (6) károli (16) kávéró (1) kedvence (1) keleti pályaudvar (1) kerei (1) kerékpár (2) kerékpárosklub (2) keres (2) kiállítás (5) kifordított (1) kínál (1) kisebbségek (3) kispál (1) kitekinto (1) kocsma (1) kocsma sor mister batthyany ter jo hangulat legjobb (1) kollégium (2) költségek (1) koltsegterites (1) kommunikáció (12) koncert (4) kontrasztkiállítás (1) könyv (1) könyvajánló (4) könyvtár (3) korlátai (1) körlevél (1) környék (2) korsó (1) kortársaink (1) köttetés (1) kovács gergely botond (1) közlekedés (2) közösség (1) közszolgálat (1) közvélemény kutatás (1) kre (1) krepuska (1) kritika (10) különóra (1) kultúra (1) kutatók (1) kutya (2) lasertag (1) látogatók (1) leadás (2) légáramlás szétterelés (1) lehetőségek (1) leibniz (3) lemezajánló (1) lenke (1) levegő (1) lexikon (1) liliom (1) lista (1) luxus (2) ma (1) magánnyugdíjpénztár (1) mágenheim (1) magyarorszag (1) magyar szak (1) május (1) már (1) maraton (1) március (1) marlon (1) másnaposság (1) mass (1) media (1) média (5) médiaelemzés (1) médiakutatás (1) meg (1) megasztár (3) megbecsülés (1) megint (1) mel (1) menyasszony (1) michael (1) microsoft (1) mister (2) most (1) mozi (4) munka (11) muszáj (1) művészet (5) múzeum (1) múzeumok éjszakája (1) nagy fehér (1) napok (1) negyedik (1) nem (2) németország (1) nemi szerepek (1) nemzedékek (1) neptun (2) nyár (1) nyaralás (2) nyelvtanulás (2) óbuda (1) obuda (1) okos (1) oktatás (1) olajos (1) olcso (1) olcsó (4) olvasmány (1) órát (1) osztályzás (1) ösztöndíj (1) otthonszulés (1) paloma (1) pálvölgyi (1) pályázat (1) párkapcsolat (5) pedál (1) pénzügy (1) pikkely (1) pince buli (1) poker (1) politika (14) portfoliopoints (1) portré (1) prága (1) presszo (1) program (2) programajánló (2) programok (3) prüdéria (1) publi (57) rádió (1) recept (2) reklámok (1) rendezvény (1) rendezvények (5) rendszerváltás (2) repülőgép (1) reviczky utca 4c (1) rólunk (1) rólunk szól (1) röplabda (1) sajnálom (1) segítség (2) (1) sor (1) sör (6) sorozat (2) spagetti (1) sport (13) stúdió (2) sümeghy (1) suxxx (1) szabadság (1) szabadsag (1) szabadtér (1) szabó erika (1) szak (1) szakdoga (1) szakdolgozat (6) számítógép (1) számítógépek (1) szamok (1) szavazas (1) szavazás (3) szelektív hulladék (1) személyes (1) személyiség (1) szerelem (3) szeretet (1) szerkesztés (1) sziget (1) szingli (1) szinglik (1) színház (3) szomszédok (3) szórakozás (6) születésnap (1) takács (1) taki (1) tanácsadás (2) tanárok (3) tandem (1) tanszékek (3) tantárgyfelvétel (1) tanulás (2) tárca (1) társasjáték (1) tartani (1) tartja (1) tavasz (3) teázó (1) telemarketing (1) televízió (1) téma (1) terasz (2) terence hill (1) terepnapló (1) tippek (2) tisztelet (1) tojás (1) tömegkommunikáció (1) toplista (4) továbbtanulás (1) tradíció (1) treffort (1) trend (1) tv (3) újságírás (4) unaloműzés (3) ünneplés (1) utazás (1) vágási (1) vagina (1) vakság (1) választás (1) választások (2) vallás (2) valosag (1) város (2) vaskapu (2) vélemény (1) velemeny (1) versek (1) verseny (2) vicc (1) vicces (1) vidék (4) video (1) világbajnokság (1) vizsgafelvétel (1) vizsgák (1) vs (1) vs. (1) wakeboard (1) west (1) youth (1) zene (9) zsongadalom (1) Címkefelhő

Ákovita - az élet vize

2010.10.21. 23:42 | BuDuM | 2 komment

Sokat gondolkodtam azon miről is írhatnék cikket. Mindenképp érdekes és aktuális témát szerettem volna felhozni, de semmi nem jutott az eszembe. Az unalom és inspirációmentesség mélységétől kétségbeesve elkezdtem kutakodni a szobámban valami jó kis téma után. Ekkor láttam meg a polcomon az egyik érettségi ajándékomat amit apukámtól kaptam. Az ajándék egy 100-150 éves üveg volt amiben egykoron szilvóriumot tároltak. Rögtön jött a felismerés hogy Magyar embernek nemigazán van aktuálisabb témája ennél.

Bizony, a témában jártasabbak már rájöttek a Pálinkáról van szó. Az üvegben az előző évi házi pálinkánk volt amihez a gyümölcsöt én szedtem le. Gondoltam írok egy kicsit a Pálinka érdekességeiről.

Nem hiába írom nagy betűvel a Pálinka szót mivel igazi hungarikum lett. Érdekes történet az Uniós tárgyalásokról, hogy amikor a Pálinka szó használatáért küzdött az Uniós testület előtt a román és a magyar delegáció vezetője, a következő esemény zajlott le: Arra a kérdésre, hogy ki hogyan tudja megindokolni saját álláspontját, azaz, hogy országa nyelvében ered a szó és országának kizárólagos joga ezt a szót használni, a magyar Külügyminisztérium képviselője felütötte a román nyelv értelmező kéziszótárát, ahol Palincă címszó alatt a következő magyarázatot olvashatták: „A palincă magyar eredetű, gyümölcsből erjesztéssel és lepárlással készülő szeszesital.” Az Európai Uniós testület ezzel a kérdést eldöntöttnek tekintette, hiszen ha maguk a románok is „magyar eredetűnek” nevezik az italt, akkor az tényleg csak magyar lehet. Így Magyarország megkapta a kizárólagos szóhasználat jogát.(Council Regulation (EEC) No 1576/89.

Nem akarom órákig ecsetelni a pálinkafőzés hosszas műveletét, így pár szóban foglalom csak össze: szüretelés, cefrézés, párlás, érlelés és palackozás. Minden további részletért kénytelenek lesztek meglátogatni egy pálinkafőzdét.

Fogyasztása különösen falusi körökben volt szokás, hogy reggel egy stampó pálinkával kezdik a napot, majd rá egy almát esznek. Egy kis reggeli munka elvégzése után jóízűen fogyaszthatták reggelijüket, hiszen a pálinka jó alapot teremtett.
Egy jó pálinkában a legfontosabb évezeti rész az illata. Összetéveszthetetlenül felismerjük a gyümölcs illatát amelyből készült, és ha valami más -talán kellemetlen- szagot is érzünk az csak a pálinkafőzésben, előállításban elkövetett hibát jelzi. A jó pálinka (és itt NEM a zwack féle készítményekről beszélek), ha kicsit túl is lőttünk az előző este a mértéken, akkor sem másnaposan, fáradtan, hanem tiszta fejjel és gyomorral kelünk.
Többen hűtve szolgálják fel ami hatalmas hiba! A pálinka lehűtve elveszti a varázslatos illatát és így az élvezhetőségét. Az ideális 18-20 °C fokon fogyasztva azonban minden aroma felszabadul. A pálinkát nem egy hörpintésre kell meginni, hanem szépen kortyolgatva. Miután elfogyasztottuk érezhető az üres pohárból kiáramló gyümölcs aromája ami ekkor a legérezhetőbb.
 

2005-ös adatok alapján Magyarországon a vendéglátóiparban eladott égetett szeszek közül 33%-os eredménnyel a pálinka vezet, melyet 27%-kal a „pálinka jellegű ital” követ, majd a keserű és a vodka, egyaránt 10%-ot meghaladó aránnyal áll. A brandy, likőr, rum, vermut, whisky és gin csak ezek után áll a sorban. Ugyanezen felmérés szerint a legkedveltebb pálinkák a körte, majd a szilva. A kettő együtt kiteszi a vendéglátós értékesítés 52%-át.

Itt is kitérnék egy sajnálatos dologra, hogy az Európai Uniós szabványok miatt az eredeti magyar mértékét a stampedlit (3 cl), a kupicát és a felest (5 cl) mára már 2 cl és 4cl alakjában szolgálják fel.

Az NRC 2008-as kutatása, amely a pálinkafogyasztás mértékét és szokásait vizsgálta hazánkban a következő eredményekre jutott: A 18-39 éves magyar lakosság körében végzett felmérés eredményei azért sem elhanyagolhatóak, mivel a korosztály 45%-a fogyaszt legalább alkalmanként pálinkát. Különleges gyümölcsös aromája mellett többen érvként említik a szervezetre gyakorolt kedvező hatását is. A pálinkát legalább alkalmanként fogyasztók 37%-a gondolja úgy, hogy kis mennyiségben jót tesz az egészségünknek, további 28%-uk pedig alkalmasnak találja a fogfájás, gyomorfájás és torokfájás csillapítására. A felmérés eredményei a pálinkafogyasztás motivációján túl arra is rámutatnak, hogy a 18-39 éves lakosság több mint 60%-a szerint a pálinka napjainkban nemcsak az idősebb korosztály, de a fiatalabbak körében is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

 

 


Fogyasszátok ti is családotokkal, barátaitokkal kisebb, nagyobb ünnepek alkalmával jó Magyarokhoz híven!
Egészségetekre, Isten! Isten! Isten!


A bejegyzés trackback címe:

https://gaspar.blog.hu/api/trackback/id/tr402389948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2010.10.22. 19:15:29

Érdeklődve olvastam a bejegyzést, majd próbáltam gondolati síkon magyarázatot nyerni olyan, a bejegyzésben is említett általános kitételekre, mint a "jó pálinka", a "kellemetlen szag". Itt, és ilyenkor általában elakadok, mert nem tudom definiálni a minőség fogalmát, úgy általánosságban. Ebben ezen bejegyzés sem segített!
Pedig ez érdekelne, persze tudom, élvezeti cikkről van szó, így a megítélése nagyon változó lehet, és mérhetetlenül szubjektív.
Arra gondolok, hogy pl. nekem ki tudná rajtam kívül megmondani, hogy az ízlésvilágomnak, a bennem a pálinkáról alkotott képnek, milyen stílusú, illatvilágú pálinka felel meg? Vagy. Mi az a pálinka hiba, ami nekem,"...más -talán kellemetlen- szagot..." közvetít, amely miatt lepárlástechnikai hibára kellene gondolnom, és milyen szakmai ismeretek birtokában? Nyomokban kozmaolajra, vagy kissé savanykás utóízre, talán lágy főtt jellegre, némi csípős illatérzetre, vagy önmagában a túl magas, mondjuk 50 %-os alkoholfokra, netán illat-ízhiányra? Melyik említett alkotó jelenléte, vagy hiánya jelenti a jó pálinkát, és kinek?
Szóval ilyenkor akadok el, és persze ilyenkor nem értem az általánosságok erőteljes hangsúlyozását, mert egyszerűen ilyen módon azok nem értelmezhetők, továbbá értékelhető mögöttes szakmai tartalommal nem rendelkeznek!
Aztán meg a Zwackos beszúrás nem túl elegáns, mert az úgy általában nem igaz, és nem csak a Zwackra, hanem másra sem, és hát erősen szubjektív.
Nos amiről olvashattam most, ebben a bejegyzésben az általánosságok szintjén,l okosabb nem lettem, persze tudom, a cikkben írtak véleménynek, szabad megnyilatkozásnak számítanak, így azt tiszteletben kell tartanom, ezt megteszem!

BuDuM 2010.11.02. 15:45:32

@sompalinka: Örülök hogy végre valaki nem csak átfutotta a cikkem, hanem még hozzá is szólt és azt sem egyszerűen egy Lájk formájában hanem -reményeim szerint- építő kritikával tette. Sajnos nem ismerlek és ha jól tudom te sem engem ezért engedj meg egy mentséget. Nagy sajnálatomra nem végzek nagyobb körültekintést 1-1 cikkben, ezért amit írok már sajnos túlontúl személyes. Az hogy nem magyarázom meg a "jó pálinka" fogalmát az azért van mert (ahogy mondtad) a szubjektív mivolta miatt nekem megvan a saját fogalmam a jó pálinkákról amit sajnos nem tudok ilyen könnyedén szavakba foglalni. Általánosan elfogadott tény nincs egy ilyen témakörben sem, ugye ízlések és pofonok éppen ezért nem ragoztam túl. Próbáltam elkerülni azokat a fogalmakat amiket említettél. Nem szakmai szempontból írtam, ugyanis, nem tudom ki hogy van vele de én nem tekintem a szakmai cikkeket a legizgalmasabbaknak. Próbálok egy kicsit érdekesen írni hogyha valaki felhúzza a szemöldökét a pálinka szónál akkor ne görgessen tovább 1-2-3 sor után hanem olvassa végig.
Végül is a szüret, lepárlás, palackozás folyamatát is ragozhattam volna -legalább hogy több bejegyzésnek számítson a cikk- de mikor leírtam és végigolvastam én is majdnem elaludtam. Kérlek ezt vedd figyelembe. :)
Ami a Zwack termékeket illeti majd -ha a tárcánk engedi- egyszer végigpróbálhatunk pár Zwack pálinka ízesítésű szeszesitalt és pár házi pálinkát amit több helyről is tudok szerválni. A különbség ég és föld. Nem túl elegáns, és nem tudom hogy hogy állsz hozzá de mikor nekem azt mondják hogy Zwack pálinka van akkor kicsit sértőnek érzem hogy a pálinkák közé sorolják.
Remélem jól értelmeztem a kommented és érthető választ adtam.
Olvasd a többit is :D
süti beállítások módosítása